Araştırma: Birçok hayvan ve bitki türü, genetik çeşitliliğini kaybediyor

Bitki ve Hayvan Türlerinde Genetik Çeşitlilik Azalıyor

Çeşitli etkenler nedeniyle birçok bitki ve hayvan türünün genetik çeşitliliğini kaybettiği ortaya çıktı.

Farklı üniversitelerden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 1985-2019 yılları arasında 628 bitki ve hayvan türü ile ilgili kaydedilen veriler incelendi.

Araştırma sonuçları, kuşlar ve memeli hayvanlar başta olmak üzere çeşitli bitki ve hayvan türlerinin genetik çeşitliliğinde azalma olduğunu gösterdi.

Genetik çeşitlilik kaybının küresel düzeyde gerçekleştiğini belirten araştırmacılar, doğa olayları, hastalıklar veya hasat gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Bu çevresel değişikliklere uyum sağlama konusunda birçok türün zorluk yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden koruma biyologu Catherine Grueber, “Şaşırtıcı bir şekilde, risk altında olmayan birçok türün genetik çeşitliliğinin azaldığını gözlemledik.” dedi.

Araştırmacılar, çevresel koşulları iyileştirmek ve popülasyon büyüme oranlarını artırmak için geliştirilecek stratejilerin genetik çeşitliliği koruyabileceğini hatta artırabileceğini belirtti.

Araştırmanın bulguları “Nature” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.