Mahfi Eğilmez: Ücretlerin Tunç Kanunu ve Türkiye uygulaması

Mahfi Eğilmez: Tunç Kanunu ve Ücretler Üzerine

Tunç Kanunu, gerçek ücretlerin uzun dönemde, işçinin yaşamını sürdürmesi için gereken asgari ücrete doğru eğilim gösterdiğini öne süren bir ekonomik görüştür. Bu görüş, 19. Yüzyılda Ferdinand Lassalle tarafından ortaya atılmıştır ve David Ricardo’nun rant yasası ile Thomas Robert Malthus’un nüfus teorilerinden etkilenmiştir.

Ücretlerin geçimlik düzeyin altına düşemeyeceğini savunan Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen İçeridekiler Dışarıdakiler Teorisi, şirketlerin işsizleri işe almak yerine mevcut çalışanları korumayı tercih ettiğini öne sürmektedir. Bu teori özellikle kalifiye elemanlar için daha geçerli olsa da kalifiye olmayan işlerde bu durum değişebilir.

Ücret ve gerçek ücret arasındaki farkı anlamak, asgari ücretin ne olduğunu belirlemek de önemlidir. Günümüzde, geçimlik ücret düzeyi yalnızca temel ihtiyaçları değil, eğitim, kültür, eğlence gibi giderleri de içerecek şekilde genişlemiştir.

Türkiye’de asgari ücretin yaşam maliyeti ile karşılaştırıldığında nasıl bir yere denk geldiğini görmek önemlidir. Günlük geçim düzeyiyle kıyaslanabilen net asgari ücret, bir ailenin açlık sınırını karşılamaktan uzak kaldığı görülmektedir.

Ücretle çalışanlar arasında asgari ücret alanların sayısının yaklaşık 7 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum, Türkiye’de işçi ücretlerinin Tunç Kanunu’nun ötesine geçtiğini ve şirketlerin maliyetleri düşürmek için farklı stratejiler geliştirdiğini göstermektedir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

SGK fırsatçıları tek tek tespit ediyor! O aylıklar faiziyle geri alınacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘hileli boşanma’ yoluyla aylık alan kişilere karşı harekete geçti. Kurumdan yapılan açıklamada, tespit edilen kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağı ve maaşların faiziyle geri alınacağı belirtildi.

Türkiye’nin İsrail ile yaptığı ticaretin boyutu ortaya çıktı: İktidar ihracat yasağı getirdiğini açıklamıştı

Gazze’de sivillere yönelik saldırıların aralıksız sürdüğü bir dönemde, Türkiye’nin İsrail ile olan ticaret hacminin dikkat çekici biçimde arttığı ortaya çıktı. Al Jazeera’nın yayımladığı verilere göre, Türkiye 2024 yılı itibarıyla İsrail’e en çok mal …

Gelen kutunuza düşen ‘acil fatura’ mesajlarına dikkat!

Kaspersky, bir kuruluşun finans ekibini, “sahte faturaları ödemeye ikna etmeyi” amaçlayan bir dizi saldırı girişimi tespit etti.

Rus kömür sektöründeki zarar ilk çeyrekte 70 milyar rubleyi geçti

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Dmitriy İslamov, Rus kömür sektöründeki zararın bu yılın ilk çeyreğinde 70 milyar rubleyi (yaklaşık 872 milyon dolar) geçeceğini söyledi.

Kredi freni çekildi, bekleme dönemi başladı: İşte 100 bin TL için geri ödeme tablosu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ihtiyaç kredilerine ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, kredilerdeki artış hızı, son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Tüketiciler ise, faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle kredi kullanmak yerine bekleme durumuna geçti. Peki, 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için en uygun faiz oranları hangi bankalarda?

Donald Trump’ın yeni çılgın talebi : Tüm arabalardan kaldırmak istediği şey

X hesabındaki açıklamasında , start/stop teknolojisi sayesinde “arabanız her kırmızı ışıkta stop ediyor, çünkü şirketler iklim bakım ödülü almak istiyor” demesi dikkat çekici. EPA bunu geçmişte onayladı ve herkes bundan nefret ediyor, bu yüzden bunu …