Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

‘BEYİN İLTİHABI’ OLARAK TANIMLANAN MENENJİT

Genellikle halk arasında ‘beyin iltihabı’ olarak bilinen menenjit, her yaş grubundaki kişileri etkileyebilir. Menenjite bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Menenjitin belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve kusma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, “Menenjitin tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlanması hayati önem taşımaktadır” diyor.

HAPŞIRMA VE ÖKSÜRME YOLUYLA BULAŞMAKTADIR

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Menenjite virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi etkenler yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Uzmanlar, menenjitin genellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla yayıldığını belirtmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar sonucu da ortaya çıkabilir” diyor.

MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Yenidoğan ve bebeklerde belirtiler: Yüksek ateş, sürekli huzursuzluk, ağlama nöbetleri, kasılmalar, beslenmeyi reddetme, bıngıldakta şişlik, solgun cilt, kusma, soğuk eller ve ayaklar

Çocuklar ve yetişkinlerde belirtiler: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ense sertliği, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bayılma, ışığa hassasiyet, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, ciltte döküntüler

MENENJİTİN ÖNLENMESİ İÇİN 5 ÖNLEM!

Uzman Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin önlenmesinin mümkün olduğunu ve alınması gereken önlemleri açıklıyor;

1- Kalabalık ortamlardan kaçının!

Menenjit, hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının.

2- Hijyen kurallarına uyun!

Hijyen, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve temizliğe dikkat etmek enfeksiyon riskini azaltabilir.

3- Orta Havalandırın!

Menenjit, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda hızla yayılabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Menenjitten korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, açık havada zaman geçirme ve vitamin/mineral takviyeleri gibi adımları atmak önemlidir.

5- Menenjit aşısı yaptırın!

Dr. Kurt, menenjitin aşılarla önlenebileceğini vurgulayarak toplumun aşılanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Menenjit aşısının düzenli olarak yapılması enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilir” diyor.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.