Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Türkiye’de Tarım Sayım Seferberliği Temmuz Ayında Başlayacak

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliği temmuz ayında start alacak. Bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verileri toplanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkililerine göre, tarım ve gıda politikalarının doğru kurgulanabilmesi ve politikaların etkinliğinin izlenebilmesi için gereken verilerin derlenmesi amacıyla sayım gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde gerçekleştirilecek sayım, iki aşamada planlanıyor. İlk aşamada, Bakanlık tarafından kayıtlarda olmayan tarım arazileri tespit edilip kayda alınacakken, ikinci aşamada bu tespit edilen alanlar detaylı olarak incelenecek. Bu aşamalar “tamsayım” yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Beyan Edilen Veriler Anlık Kontrol Edilecek

İdari kayıtlar ile birlikte yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevulu olarak sayım bürolarına davet edilecek. Veriler yüz yüze görüşmelerle toplanacak.

Anket yöntemi, uluslararası standartlar ve ilgili kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda belirlendi. Tarımsal işletmelerin beyan ettiği bilgiler anlık olarak kontrol edilecek.

5 Binden Fazla Personel Görev Alacak

İl ve ilçelerde kurulan “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonundan sorumlu olacak. Ülke genelinde 973 sayım bürosu bulunacak ve toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.

Tarımsal işletmelerden talep edilen bilgiler; tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verilerini içerecek. Ayrıca, bitkisel üretim için kullanılan parseller, tarımsal alet ve makinelerin listesi gibi detaylar da istenecek.

İdari Kayıtlarla Birleştirilmiş Yöntem Avrupa Birliği Ülkelerinde Öne Çıkıyor

Tarım sayımları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından önerilmektedir. Mevcut sayım turunda 122 ülke tamamlarken, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkede süreç devam etmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, idari kayıtlarla birleştirilmiş yöntem yüzde 32 gibi bir oranda uygulanmaktadır. Geleneksel ve modüler yöntem ise genellikle gelişmekte olan ülkelerde tercih edilmektedir. (AA)

Related Posts

Son dakika | İTO enflasyonu açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2025 Haziran ayına ait İstanbul enflasyonunu açıkladı. Açıklanana göre perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,77 oranında arttı. İTO’nun 2023 baz yılına göre hesapladığı İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre …

Altın güne yatay seyirle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne yatay seyirle başladı: Gram ne kadar oldu?

Büyük umutlarla halka arz olacaktı! Türk sanayi devi iflasın eşiğine geldi

Yedek parça alanında faaliyet gösteren Geosis Powertrain Motor, halka arz sürecindeyken konkordato talep etti.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

İkinci el araç alacaklara uyarı: 6 ay kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilerek, piyasa istikrarını korumak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek …