Almanya’da şirketler şubatta üretimi azalttı

Almanya Sanayi Üretiminde Şubat Ayında Gerileme Yaşandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin şubat ayı geçici verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ikinci ayında bir önceki aya kıyasla %1,3 geriledi. Ocak ayında %2 artış gösteren üretim, beklentilerin altında kalarak %0,8 düşüş yaşadı. Şubat 2024’e göre ise %4 düşüş kaydedildi.

Verilere göre, enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla %0,5 geriledi. Sermaye malı üretimi %2 artarken, ara malı üretimi %0,4 düştü. Tüketim mallarında %3, inşaatta %3,2 ve enerjide %3,3’lük gerileme yaşandı. Gıda sektöründe %5,3’lik üretim düşüşü genel sonucu olumsuz etkilerken, elektrik teçhizat ürünleri imalatında %3,3’lük artış olumlu bir etki yarattı.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı açıklamasında, üretimin aralık-şubat döneminde önceki üç ayın seviyesinde kaldığı belirtildi. Ancak, imalat sektöründe halen bir toparlanma belirtisi olmadığı vurgulandı. Üretim verileri, sanayi üretiminde yatay seyrin devam ettiğine işaret ederek, geleceğe dair belirsizlikleri gözler önüne serdi.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, son açıklanan verilerin Alman sanayisinin zor günler geçirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ticaret gerilimleri ve ABD gümrük vergisi artışları ekonomi üzerinde baskı oluştururken, Almanya’nın ihracatının %10’unun ABD’ye yönelik olduğunu belirtti.

Almanya’da imalat sektörüne bağımlılığın diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu ve ekonomisinin zor günler yaşadığı belirtilirken, yapısal sorunlar ve rekabetin ekonomi üzerinde negatif etkileri olduğu vurgulandı. Alman ekonomisi, son yıllarda art arda daralmalar yaşarken, hızla değişen küresel ekonomik şartlara uyum sağlamakta zorlanıyor.

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Malezya ihracatta ters köşe yaptı

Malezya’nın 2025 Mayıs ayı ihracatı, yıllık bazda yüzde 1,1 azalarak 126,6 milyar ringgite geriledi. Ekonomistler ihracatta yüzde 8,9’luk bir artış bekliyordu. Bu düşüş, son sekiz ayın ilk gerilemesi olarak kayda geçti. Çin, Japonya ve Singapur’a …

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Türkiye’nin sağlık hizmeti ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı: Sağlık hizmeti ihracatımız 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolar gelire ulaştı.

Türksat 7A çalışmaları başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 7A uydusunun çalışmalarına başlandığını açıkladı. 

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (16 Haziran 2025)

Dün 9.196,13 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 42,68 puan yükselerek 9.238,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artarak 9.284,48 puana çıktı. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 9.232 …