Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Kene Uyarısı: Sıcak Havalarda Dikkat!

Bilim insanları, nisan ayıyla birlikte kenelerin artış gösterdiğini ve doğaya yayıldığını açıkladı. Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi illerde KKKA hastalığını taşıyan kenelerin popülasyonunun yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte doğada kenelerin daha fazla görülmesi bekleniyor.

Risk grubunda bulunan çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiği de vurgulanıyor. Dışarıda bulunan kişilerin eve dönüşlerinde vücutlarında kene kontrolü yapmaları önemle belirtiliyor. Kenelerin bulunabileceği piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde ilaçlama çalışmalarının yapılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının arttığı ve hastanelerde tedavi gören hastaların bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, mayıs ve ağustos ayları arasında hastanelere başvuran vaka sayılarında ve açık alanlardaki kene popülasyonunda ciddi artışlar yaşandığını belirtiyor. Temmuz ve ağustos aylarının KKKA vakalarının en yoğun olduğu dönemler olduğu ifade ediliyor.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren uzmanlar, yaklaşık 7-8 yıldır devam eden çalışmaların olduğunu belirtiyorlar. KKKA’ya karşı etkinliği daha yüksek olan aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden uzmanlar, ilaç geliştirme çalışmalarının da bazı merkezlerde sürdüğünü aktarıyorlar. Amaçları, aşı ve ilaç çalışmalarıyla KKKA’ya karşı etkili önlemler alarak hastalığın yayılmasını engellemek.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.