Çin’in ABD’ye karşı elindeki büyük koz!

Çin, Nadir Toprak Elementleri İhracatında Kısıtlamalara Gidiyor

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe oluşturuyor. Bu durum, yüksek teknoloji ürünlerinin küresel tedarikini etkileyebileceği endişelerine sebep oluyor.

ABD ve ticaret ortakları arasında tarife artışları devam ederken, küresel ticarette belirsizliklerin arttığı gözleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklılığa dayalı tarifeleri açıklamasının ardından Çin, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlama kararı almış ve bu durum ticaret savaşlarını daha da alevlendirmiştir.

Çin Ticaret Bakanlığı, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının bulunduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin ihracat kontrol listesine alınacağını duyurdu.

Çinli tedarikçiler, söz konusu nadir toprak elementlerini ancak hükümet izniyle ihraç edebilecekler. Ayrıca, Çin gümrük yetkilileri bu metallerin bulunduğu sevkiyatları şüpheli bulduğunda el koyabilecekler.

Küresel Çip Üretiminde Tedarik Sorunu

Çin’in büyük bir bölümünü sağladığı nadir metaller, silah sistemlerinden yüksek performanslı motorlara, nükleer reaktörlerden elektronik ve optik cihazlara kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi üretimindeki büyük payıyla bu karar, ülkenin küresel liderliğini daha da güçlendirmek amacını taşımaktadır.

Çin’in bu adımı, ABD’nin Çin’e ek gümrük tarifeleri getirme tehditlerine karşı bir yanıt olarak gelmiştir.

Çin’in nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe açarken, bu durum yüksek teknoloji ürünlerinin küresel çaptaki tedarikini nasıl etkileyebileceğine dair soru işaretleri oluşturuyor.

Samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum gibi önemli metaller savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde büyük öneme sahiptir.

Nadir metaller, savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde kritik bir rol oynamakta ve cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar birçok üründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi ihracatındaki kısıtlamaların küresel çip üretim tedarikini olumsuz etkileyebileceği öngörülmektedir.

Ayrıca, Çin, Başkan Trump’ın ek gümrük vergileri tehditlerine karşı geri adım atmayacaklarını ve haklarını korumak için gereken tüm önlemleri alacaklarını belirtmiştir.

Çin’in Büyük Kozu: Nadir Metaller

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban’a göre, “Nadir metaller Çin için önemli bir kozdur ve son gelişmelerde bunu ABD, Japonya ve AB’ye karşı kullanmaya başlamıştır.”

Özbalaban, bu kısıtlamaların özellikle ABD ve Japonya’yı alternatif çözümler aramaya yönlendirdiğini belirtmektedir.

Nadir metallerin üretiminde önemli paya sahip olan Çin’in bu hamlesi, ticaret savaşlarındaki etkisini artırmak amacıyla yapılmıştır.

Özbalaban, “Trump yönetiminin getireceği ek gümrük vergileri, Çin’i nadir metal kozunu daha etkili kullanmaya zorlayabilir ve bu metallerin ihracatını ABD dışındaki ülkelere yönelik tamamen yasaklamasına neden olabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Özbalaban’a göre, ABD’nin Çin’e bağımlılığını azaltmak için aldığı önlemler, nadir metal ticaretini 2024 yılına kadar büyük ölçüde etkileyebilir.

Related Posts

2025’te 500 milyon dolar yatırım yapacak

2025 yılında stratejik sektörlerde yatırımlara ağırlık veren Akkök Holding, sanayide yerlileşme ve yüksek katma değerli üretime odaklandı. Bu yıl 500 milyon dolar yatırım ve 832 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirten Akkök Holding CEO’su İhsan Gökşin Durusoy, yıl sonu ciro hedefini yaklaşık 4.5 milyar dolar olarak açıkladı.

Yurt dışından gelip o illerde ev aldılar!

Türkiye’de konut satışları yılın ilk 5 ayında iyi bir performans yakalarken, yabancıya satışlar tam tersine gidiyor. 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye genelinde 584.170 konut satıldı. Bunların sadece 7.789 adedi yabancılara yapıldı. Bu rakam …

Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Suriye’nin El-İhbariye TV’si Türksat 4A uydusu üzerinden yayına başladı!

Uraloğlu, yazılı açıklamasında TÜRKSAT’ın, bugüne kadar Türkiye’nin dijital dönüşümünde, kamu hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında ve kriz anlarında kesintisiz haberleşmenin sağlanmasında stratejik bir rol üstlendiğini belirtti. Aynı tecrübe ve …

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Malezya ihracatta ters köşe yaptı

Malezya’nın 2025 Mayıs ayı ihracatı, yıllık bazda yüzde 1,1 azalarak 126,6 milyar ringgite geriledi. Ekonomistler ihracatta yüzde 8,9’luk bir artış bekliyordu. Bu düşüş, son sekiz ayın ilk gerilemesi olarak kayda geçti. Çin, Japonya ve Singapur’a …