DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Deprem Sigortası: DASK ve İstatistikler

Türkiye genelinde depreme karşı alınabilecek finansal önlemler arasında önemli bir yere sahip olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Zorunlu Deprem Sigortası, ülkedeki konut sahipleri için kritik bir koruma sağlıyor. DASK’ın verilerine göre, Türkiye’deki 20 milyon 32 bin konuttan 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı durumda. Bu da Türkiye genelindeki sigortalılık oranının yüzde 56.3 olduğunu gösteriyor.

Türkiye Genelinde Sigortalılık Oranları

Marmara bölgesi, yüzde 63.6 sigortalılık oranıyla listenin başında yer alırken, bu bölgeyi sırasıyla yüzde 60.7 ile Doğu Anadolu, yüzde 56.2 ile Ege ve yüzde 55.3 ile Akdeniz takip ediyor. Güneydoğu Anadolu’nun sigortalılık oranı yüzde 52.8 iken, İç Anadolu ve Karadeniz’in sırasıyla yüzde 49.7 ve 44.7’lik oranları bulunmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında 13 Soru

1-) Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamında?

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde bulunan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta türüdür. Mesken olarak kullanılan binalar ve içinde yer alan ticarethane, büro gibi bağımsız bölümler kapsam dahilindedir.

2-) Sigorta Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi, tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve banka şubeleri aracılığıyla düzenlenebilir.

3-) Poliçe İçin Hangi Bilgiler Gerekli?

Sigorta poliçesi, taşınmaza ilişkin beyanlar doğrultusunda hazırlanmaktadır. Taşınmazın brüt yüzölçümü, yapı tipi, adresi, hasar durumu gibi bilgilerin doğru bir şekilde verilmesi önemlidir.

4-) Prim Tutarı ve Teminat Nasıl Hesaplanır?

Sigorta bedeli, taşınmazın yapı tarzı ve brüt yüz ölçümü esas alınarak belirlenir. Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpılarak hesaplanır.

5-) Teminat Tutarı Ne Kadar?

Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 1 milyon 704 bin 162 TL’dir. Sigorta bedeli hesabında betonarme konutlar için 8 bin 39 TL, diğer konutlar için 5 bin 359 TL metrekare bedeli alınır.

6-) Hatalı Bilgi Durumunda Ne Olur?

Sigortalı, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunda mağduriyet yaşayabilir. Bu nedenle beyan edilen bilgilerin doğru olması önemlidir.

7-) Kiracılar Sigorta Yaptırabilir mi?

Kiracılar, ev sahibi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirler. Tazminat, tapuda hak sahibi olan kişiye ödenir.

😎 Poliçe Yenileme Zorunluluğu Var mı?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi, 1 yıl süreyle geçerlidir ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

9-) Hasar İhbarı Süresi Var mı?

Sigortalılar, 2 yıllık zaman aşımı süresi içinde hasar ihbarlarını yapabilirler.

10-) İpotekli Taşınmazda Tazminat Durumu

Eğer poliçe üzerinde veya tapuda ipotek bulunuyorsa, tazminat ödemesi rehin alacaklısının onayına göre gerçekleştirilir.

11-) Hasarlı Konutlara Poliçe Düzenlenir mi?

Ağır hasarlı binalar sigortalanmazken, orta ve hafif hasarlı binalar belirli koşullar sağlandıktan sonra sigorta kapsamına alınabilir.

12-) Kolon Kesilen Binalarda Tazminat Geçerli mi?

Kolon kesiminde sigortalının kastı veya bilgisi olmadığı durumlarda tazminat ödenir ve ardından bu duruma sebep olanlar hakkında yasal yollara başvurulabilir.

13-) Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Sigorta sahipleri, hasar ihbarlarını DASK’ın “ALO 125” Zorunlu Deprem Sigortası Hattı’na ya da resmi web siteleri üzerinden iletebilirler.

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Malezya ihracatta ters köşe yaptı

Malezya’nın 2025 Mayıs ayı ihracatı, yıllık bazda yüzde 1,1 azalarak 126,6 milyar ringgite geriledi. Ekonomistler ihracatta yüzde 8,9’luk bir artış bekliyordu. Bu düşüş, son sekiz ayın ilk gerilemesi olarak kayda geçti. Çin, Japonya ve Singapur’a …

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Türkiye’nin sağlık hizmeti ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı: Sağlık hizmeti ihracatımız 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolar gelire ulaştı.

Türksat 7A çalışmaları başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 7A uydusunun çalışmalarına başlandığını açıkladı. 

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (16 Haziran 2025)

Dün 9.196,13 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 42,68 puan yükselerek 9.238,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artarak 9.284,48 puana çıktı. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 9.232 …