Kanser riskini azaltmada etkili rol oynuyor! 9-26 yaş aralığında yapılması gerekiyor

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri olup, erken teşhisin önemi büyük. Gelişmiş ülkelerde tarama testleri ve aşılar sayesinde kontrol altına alınabilen bu kanser türü, belirtileri ilerleyen evrelerde ortaya çıkabilmekte.

Kanserin Belirtileri ve Tehlikeleri

  • Menopoz sonrası veya cinsel ilişki sırasında görülen kanama
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Pelvik bölgede sürekli veya geçici ağrı
  • Kokulu, kanlı veya renkli vajinal akıntı

Erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle rutin jinekolojik muayeneler ve tarama testlerine önem verilmesi gerekiyor. 21 yaşından sonra veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlanılan Pap Smear testi, 30 yaşından sonra düzenli aralıklarla yapılmalı. Ayrıca, yüksek riskli HPV DNA testi de önerilmekte.

HPV Aşısı ve Önemi

HPV aşıları, serviks kanseri riskini azaltmada büyük rol oynamakta. 9-26 yaş aralığındaki tüm bireylere önerilen bu aşı, ülkemizde maalesef rutin aşı programında yer almamakta. Önleme ve korunma bilinciyle hareket ederek kanser öncesi lezyonların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanabilir. Sağlık hizmetleri kapsamında gerekli taramaları yaptırarak, hastalıkların önüne geçmek mümkün.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.