Mavi sulardan 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 2014’te, balıkçılık faaliyetleri esnasında kaybolan veya terkedilen av araçlarının sucul ekosistemden temizlenmesi amacıyla Hayalet Ağ Projesi’nin (HAP) uygulamaya konulduğunu bildirdi.

Başlatıldığı günden itibaren aralıksız sürdürülen projeyle denizlerde ve iç sulardaki av aracı atıklarının temizlendiğine işaret eden Yumaklı, bu sayede kaybolan ya da bilinçli olarak terk edilen ancak su içerisinde işlevini sürdürerek insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne yol açan av araçlarının neden olduğu “hayalet avcılığın” da engellendiğine dikkati çekti.

“Marmara’dan 4 yılda 1,1 milyon metrekare hayalet ağ çıkarıldı”

Yumaklı, bilimsel veriler ve Bakanlıkça yürütülen çalışmalar sonucunda, su kaynaklarının, biyolojik ve ekolojik açıdan önemi, barındırdıkları türlerin endemik ve koruma statüleri açısından değerlendirilerek önceliklendirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bununla birlikte, barındırdıkları endemik ve nesli tehlike altındaki türler nedeniyle 2022’den itibaren Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis’te akarsularımıza da ağırlık verildi. Daha sonra tüm iç sularımızı kapsayacak şekilde genişletilen proje kapsamında yaşanan müsilaj sorunu nedeniyle 2021-2024 yıllarında Marmara Denizi’nden toplam 154 futbol sahası büyüklüğünde (1,1 milyon metrekare) hayalet ağ çıkartıldı ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri giderildi.”

Bakan Yumaklı, HAP kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin de şu bilgileri verdi: “Denizlerimizde ve iç sularımızda 2024’te 146,1 milyon metrekare alan taranarak, 1,6 milyon metrekare yani 224 futbol sahası büyüklüğünde ağ ve 13 bin 750 diğer av aracı çıkartıldı. Projenin başladığı 2014’ten bu yana toplam 452,6 milyon metrekare alan taranarak, 2,6 milyon metrekare ağ ve 65 bin diğer av aracı sucul ekosistemlerimizden temizlendi. Çıkarılan ağların bir kısmı geri dönüşüme kazandırıldı. Çalışmalarımız sonucunda, 10 yılda yaklaşık 8,5 milyon su canlısının kaybını engellemiş olduk.”

Proje çerçevesinde yürütülen çalışmaların aralıksız devam edeceğini vurgulayan Yumaklı, denizlerin ve iç suların, sucul ekosisteme zarar veren hayalet ağlardan temizlenmesi için gereken tedbiri almayı sürdüreceklerini ifade etti.

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Malezya ihracatta ters köşe yaptı

Malezya’nın 2025 Mayıs ayı ihracatı, yıllık bazda yüzde 1,1 azalarak 126,6 milyar ringgite geriledi. Ekonomistler ihracatta yüzde 8,9’luk bir artış bekliyordu. Bu düşüş, son sekiz ayın ilk gerilemesi olarak kayda geçti. Çin, Japonya ve Singapur’a …

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Türkiye’nin sağlık hizmeti ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı: Sağlık hizmeti ihracatımız 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolar gelire ulaştı.

Türksat 7A çalışmaları başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 7A uydusunun çalışmalarına başlandığını açıkladı. 

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (16 Haziran 2025)

Dün 9.196,13 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 42,68 puan yükselerek 9.238,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artarak 9.284,48 puana çıktı. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 9.232 …