Musk’ın siyasi duruşuna Tesla boykotu cevabı: Hem marka hem de piyasa değeri düştü!

Trump’ın Tarifeleri Tesla’yı Nasıl Etkiledi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın yüksek tarifeler politikası, küresel otomotiv endüstrisinde deprem etkisi yaratırken, Tesla da olumsuz etkilenen şirketlerden biri oldu.

Trump’ın agresif ticaret politikaları ve küresel tedarik zincirlerine yönelik tarifeler, dünya otomotiv endüstrisinde büyük sarsıntılara neden oldu.

Trump’ın yerli üretimi teşvik etmek için ithal otomobillere yüzde 25 gümrük vergisi uygulaması, özellikle Tesla gibi elektrikli araç üreticilerini endişelendirdi.

Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, bu politikaların bir sonucu olarak önemli değer kayıpları yaşadı ve finansal itibar açısından olumsuz etkilendi.

Trump’ın Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik uyguladığı tarifeler, Çin ve Asya’ya dayanan şirketler için maliyetleri artırarak Tesla gibi şirketlerin küresel rekabet gücünü azalttı.

Üretim ve Teslimatlar Azaldı

2025’in ilk çeyreğine ait verilere göre, Tesla’nın araç üretimi ve teslimatları düştü. 362 bin 615 araç üreten şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 433 bin 371 araç üretmişti.

Üretimdeki azalmanın yanı sıra, Tesla’nın bu yılın ilk çeyreğinde teslimatını gerçekleştirdiği araç sayısı yaklaşık yüzde 13 azalarak 336 bin 681’e geriledi. Piyasa beklentisi ise 360 bin ila 370 bin araç teslim edilmesi yönündeydi.

Piyasa ve Marka Değeri Düşüşte

Tesla’daki üretim ve satış düşüşü, hisse ve piyasa değerine de yansıdı. Bu yılın ilk çeyreğinde Tesla hisseleri yüzde 35 değer kaybederek neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

1,37 trilyon dolar olan piyasa değeri, 713,6 milyar dolara kadar düşerek önemli bir gerileme yaşadı.

Tesla, Protesto ve Boykotlarla Karşı Karşıya

Musk’ın Trump’a destek vermesi ve Hükümet Verimlilik Departmanı’na ataması, Tesla’nın marka değerini de olumsuz etkiledi. Musk’ın siyasi duruşu nedeniyle şirket, protesto ve boykotlara maruz kaldı.

ABD’nin çeşitli bölgelerinde, Tesla’nın bayileri önünde protesto gösterileri düzenlendiğinden, şirket zor bir döneme girdi.

Tüm bu olaylar, Musk’ın kişisel servetinde de ciddi bir düşüşe neden oldu. Serveti 135 milyar dolar azalarak 298 milyar dolara geriledi.

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Malezya ihracatta ters köşe yaptı

Malezya’nın 2025 Mayıs ayı ihracatı, yıllık bazda yüzde 1,1 azalarak 126,6 milyar ringgite geriledi. Ekonomistler ihracatta yüzde 8,9’luk bir artış bekliyordu. Bu düşüş, son sekiz ayın ilk gerilemesi olarak kayda geçti. Çin, Japonya ve Singapur’a …

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Türkiye’nin sağlık hizmeti ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı: Sağlık hizmeti ihracatımız 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolar gelire ulaştı.

Türksat 7A çalışmaları başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 7A uydusunun çalışmalarına başlandığını açıkladı. 

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (16 Haziran 2025)

Dün 9.196,13 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 42,68 puan yükselerek 9.238,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artarak 9.284,48 puana çıktı. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 9.232 …