TMO fındık alımını durdurdu, serbest piyasada fiyatlar etkilendi

Türkiye Fındık Piyasası Değerlendirmesi

Türkiye’nin önde gelen fındık tüccarları, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin (TMO) fındık alımlarını durdurmasının ardından serbest piyasadaki fiyatları ele aldı. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, TMO’nun alımını 31 Aralık’ta durdurmasının fındık piyasasında önemli bir etki yarattığını belirtti. TMO’nun bu kararıyla beraber serbest piyasada fiyatların sabit kaldığını ifade eden Himtaş, 2024 yılının son haftasında Levant fındığın randımana göre 132,5 TL’den kapandığını ve yeni yıla 128 TL civarında başladığını dile getirdi. Geçen sezon yağlı fındık fiyatının 142,5 TL’yi gördüğünü hatırlatan Himtaş, bu yıl yağlı fındıkta 142,5 TL, Levant fındıkta ise 132,5 TL beklediklerini söyledi. Ayrıca devletin TEFE-TÜFE oranlarına bağlı olarak fiyatların 155-160 TL seviyelerine çıkabileceğine işaret eden Himtaş, “Umarım beklentilerimiz gerçekleşir” dedi.

“Fındığı Elde Tutmak Anlamsızlaştı”

Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise fiyatların yukarı yönlü hareket etmeyeceğini ve TMO’nun alımının durmasıyla serbest piyasadaki tüccarların fiyatları belirleme konusunda özgür kalacaklarını dile getirdi. Karabulut, fiyatların 130 TL civarında seyredeceğini ve yeni sezona kadar 2-3 TL arasında dalgalanma olabileceğini düşündüğünü belirtti. Üreticilerin fındığı elde tutmanın artık bir anlamı olmadığını vurgulayan Karabulut, geleceğe dair endişelerini paylaştı.

Bir diğer fındık tüccarı Zekeriya Yıldız ise fiyatların şu anda 128 TL civarında seyrettiğini ancak ilerleyen aylarda yükseleceği umudunu taşıdıklarını söyledi. Yıldız, “2025 yılının ilerleyen aylarında fiyatların yükseleceği beklentisi mevcut ancak şu an için serbest piyasadaki durum pek de iç açıcı değil” dedi.

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Altın ithalatına yeni düzenleme

Altın ithalatına yeni düzenleme

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.