Türkiye’de yatırım eğilimleri: 10 yatırımcıdan7’si borçlanarak hareket ediyor

Dünya genelinde yatırım araçlarının ve yatırımcı sayısının giderek artması, finansal teknolojilerin de yeniden şekillendirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

ForInvest mevcut tabloyu sağlıklı değerlendirmek ve geleceğe ışık tutmak adına ForInvest, FutureBright Group araştırma şirketi ile gerçekleştirdiği Yatırımcı Davranışları Araştırması’nı ilk defa yayımladı.

Çalışma, Türkiye’de yatırımcı davranışlarına ilişkin derinlemesine bir analiz sunarken, aynı zamanda ülkemizde ilk kez Yatırım Teknolojilerine Uyum Endeksi’ni ölçümleyerek sektöre öncülük ediyor.

6 ölçüt üzerinden yatırımcının dijital platformlara ve teknolojiye uyumunu tespit eden araştırma sonucunda, Türkiye’nin Yatırım Teknolojilerine Uyum Endeksi 75 skoruyla, orta-yüksek derecede uyumlu olarak gerçekleşti.

10 YATIRIMCIDAN 7’Sİ BORÇLANARAK YATIRIM YAPIYOR

Araştırmada öne çıkan sonuçlardan biri de borçlanma ve yatırım ilişkisi oldu. Buna göre; eskiden harcama için borçlanma yapılırken, artık borçlanma yatırım için önemli bir araç haline geldi. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yapıyor.

ForInvest’in FutureBright araştırma şirketi ile gerçekleştirdiği ‘Yatırımcı Davranışları Araştırması’ ilk defa yayımlandı. Türkiye genelinde hisse senedi, fon ve kripto para ürünlerinden en az birine yatırım yapan kişilerle gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki yatırımcıların yatırım tercihlerine ışık tutuyor.

ARAŞTIRMADAN ÖNE ÇIKANLAR

ForInvest’in FutureBright araştırma şirketi ile gerçekleştirdiği çalışmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

1.  Kripto para talebi erkeklerde daha yüksek, kadınlar fona yöneliyor.

2.  Gençler kripto para, hisse senedi gibi popüler araçlara yöneliyor.

3. Mavi yaka cesur adımlarla kriptoya yönelirken, beyaz yaka güvenli liman olarak bireysel emeklilikte kalmayı tercih ediyor.

4.  Fon yatırımcısı, temkinli duruşuyla öne çıkıyor; gelenekselin güvenini ve rahatını modern bir araçta yeniden tanımlıyor: Yeni Geleneksel, Fon Yatırımları!

5. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yapıyor. Eskiden borçlanarak harcama yapılırken, şimdi borçlanma yatırım için bir araç haline geldi.

6.  Ekonomik olarak her 4 kişiden 1’i kendisini güvende hissetmiyor.

7.  Birikimlerde değer kaybı yaşansa bile, deneyimli yatırımcılar soğukkanlılıkla hareket ediyor ve uzun vadede kazanç sağlama hedefinden vazgeçmiyor.

8.  Finansal okuryazarlık, yatırımcılar için büyük bir gelişim alanı olmaya devam ediyor; her iki yatırımcıdan biri yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünerek finans dünyasına adım atıyor.

9. Yatırımcılar bilgi ihtiyaçlarını büyük ölçüde sosyal medyadan karşılıyor, uzmanları bu platformlarda takip ediyor ve arkadaş tavsiyelerine olan güvenlerini koruyor.

10.  Yatırımcıların bilgiye erişimdeki favori kanalı: YouTube

Türkiye’de bireysel yatırımcıların davranışlarını, finansal okuryazarlık düzeylerini ve yatırım teknolojilerine uyum süreçlerini anlamanın sektörün geleceği için büyük bir önem taşıdığını ifade eden ForInvest Pazarlama ve Büyüme Direktörü Çağlar Sak, “Yatırımcı Davranışları Araştırması sayesinde finans dünyasına objektif ve derinlemesine analizler sunarak yenilikçi çözümler geliştirilmesini destekliyoruz. Bu araştırma, hızla dijitalleşen bir dünyada bireysel yatırımcıların tercih ve ihtiyaçlarını anlamaya yönelik stratejik içgörüler sağlamakla kalmayıp, ekosistemin geleceğine ışık tutacak bir rehber niteliği taşıyor.”

Bu araştırmanın Türk yatırımcıların geleneksel yatırım araçlarından vazgeçmediklerini ancak, risk toleranslarına göre portföylerini çeşitlendirmeye açık olduklarını net bir şekilde gösterdiğini kaydeden ForInvest Pazarlama ve Büyüme Direktörü Çağlar Sak, şöyle devam etti: “Özellikle sosyal medya üzerinden bilgiye ulaşmanın yaygınlığı dikkat çekici. Günümüzde bilgiye hızla erişme ihtiyacı, yatırımcıları Youtube, Instagram ve X gibi platformlara yönlendiriyor. Ancak, burada kurumsal bilgi akışı ve finansal okuryazarlık açısından sağlam bir temel sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Dijital kanallar üzerinden yatırımcılara erişim ve bilgilendirme yapmak, hem bilinçli bir yatırım kültürünü yaygınlaştırmak hem de finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek için çok değerli fırsatlar sunuyor.”

ÖNCE BORÇLANMA SONRA YATIRIM

Araştırmada öne çıkan sonuçlardan biri de borçlanma ve yatırım ilişkisi oldu. Buna göre eskiden harcama için borçlanma yapılırken, artık borçlanma yatırım için önemli bir araç haline geldi. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yaparken, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanlar, borç ve birikim dengesini daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliyor.

TÜRKİYE ‘ORTA-YÜKSEK’ UYUMLU

Araştırmada Türkiye’de ilk kez ForInvest Yatırım Teknolojileri Uyum Endeksi de ölçüldü. ForInvest Yatırım Teknolojileri Uyum Endeksi, farkındalık, değer katma, tavsiye, etki yaratma, kolaylık ve güven olmak üzere 6 bileşende yatırımcının dijital platformlara ve teknolojiye uyumunu 0-100 arası değerde ölçecek şekilde tasarlandı. Araştırma sonucunda, Türkiye’nin yatırım teknolojileri endeksi 75 olurken, orta-yüksek derecede uyumlu olarak gerçekleşti.

Kripto para yatırımına yeni başlayan yatırımcılar ise 79 puanla teknolojiye daha yüksek uyum gösterdi. Benzer şekilde 18-34 yaş arası gençlerin, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanların ve kadınların yatırım uygulamalarına uyumu daha yüksek oldu.’

 

Related Posts

Land Rover, Defender 2026 serisini tanıttı

Land Rover, 2026 Defender serisinde hem iç hem dış tasarımı daha güçlü ve işlevsel hale getirdi. Yenilenen ön ve arka tamponlar, dumanlı lensli stop lambaları, siyah parlak jant kapakları ve ızgara detaylarıyla araç daha dinamik bir görünüm kazandı …

Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’de yılın ilk yarısında şebekeye giren gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı.

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar oldu, kaç TL? İşte 2025 Temmuz emekli maaş zammı

2025 Temmuz ayı emekli maaşı zammı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri doğrultusunda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 16,67 oranında zam yapıldı. Peki, SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar oldu, kaç TL? İşte 2025 Temmuz emekli maaş zammı

Moda devine milyon dolarlık ceza

Fransa’nın tüketici koruma ve rekabet denetiminden sorumlu kurumunun açıklamasına göre, Shein’in satışlarını yöneten Infinite Style E-Commerce şirketi, indirimlerdeki referans fiyatları doğru göstermedi. Fransa mevzuatına göre, bir ürünün indirimi …

Son dakika | İTO enflasyonu açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2025 Haziran ayına ait İstanbul enflasyonunu açıkladı. Açıklanana göre perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,77 oranında arttı. İTO’nun 2023 baz yılına göre hesapladığı İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre …