Yeni Türkiye’nin hayali yoksulluk

Yoksulluk ve Açlık Sınırı: Ekonomik Sorunların İnsanları Nasıl Etkilediği

Ekonomik krizlerin giderek arttığı ülkemizde, yoksulluk ve açlık sınırı milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Asgari ücretle geçinenler, düşük maaş alan işçiler ve emekliler, hayatlarını sürdürmek için zorlu bir mücadele veriyor. Özel sektörde çalışanlar ve memurlar da benzer şekilde, yetersiz maaşlarla yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Ekonominin geldiği noktada, dar gelirli milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor ve ‘yoksul’ kategorisine adım atmış durumda.

2025 Yılı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı

Geçtiğimiz yılın sonunda açlık sınırı 21.083 lira, yoksulluk sınırı ise 68.675 liraydı. En düşük memur maaşı olan 16.720 liranın üzerinde bir maaş alanlar, yıl başındaki zammın ardından yoksulluk sınırına yaklaşmayı umut ediyordu.

2024 yılı sonunda ise asgari ücretli açlık sınırının 4.081 lira, en düşük işçi-esnaf emeklisi 8.583 lira ve en düşük memur emeklisi 3.496 lira altında bir gelire sahipti. Ancak bu yılın başında yapılan zamlar, asgari ücretin açlık sınırını geçmesine yardımcı olmadı. Aynı durum en düşük maaş alan işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri için de geçerli oldu.

Mart sonunda ise asgari ücretin alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 20.084 liraya, ENAG enflasyonuna göre ise 19.016 liraya gerilerken açlık sınırı 23.615 liraya çıktı. Milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

25 Milyon Dar Gelirli ve Yoksulluk

Ülke genelinde, yaklaşık 25 milyon emekli ve çalışanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Gerçek maaşları ile reel alım güçleri arasındaki fark nedeniyle, asgari ücretli ve düşük ücretli çalışanların sayısının 10 milyonu, emekli sayısının ise 13 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bu veriler, 25 milyondan fazla dar gelirli için ‘yoksulluk’ denilen durumun neredeyse imkansız bir hale geldiğini gösteriyor.

Related Posts

Başka çareleri kalmadı. PKK bileşeni YPG/PYD örgütü en kısa sürede silah bırakarak teslim olacak!

Terör elebaşı Öcalan’ın Terörsüz Türkiye sürecinde terör örgütünün, fesih ve silah bırakma kararı öncesinde, içeride insan kaynağı ve saldırı kapasitesi bitme noktasına gelmişti. Devletin oluşturduğu mücadele kapasitesiyle, terör örgütünün sınır ötesinde saha hakimiyeti iyice zayıflamış, lojistik hatları kontrol altına alındığı için gıdaya ulaşımı bile minimize edilmişti. Terör örgütünün üst kademesine yapılan operasyonların neticesinde örgüt yöneticileri hareket edemez hale getirilmişti. Terör

Almanya’da işsizlik sabit kaldı

Almanya’da mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı mayıs ayında da yüzde 6,3 seviyesinde kaldı. Ancak işsiz sayısı bir ayda 34 bin artarak 2,96 milyona ulaştı.

Kayyum atanan Papara’daki hesaplar ne olacak? Açıklama geldi

Papara Elektronik Para AŞ, yasa dışı bahis faaliyetlerine aracılık ettiği iddiasıyla büyük bir operasyonun merkezine oturdu. Aralarında şirketin sahibi Ahmed Faruk Karslı’nın da olduğu 13 kişi gözaltına alındı. TMSF kayyum olarak atandı, şirketin mal varlıklarına el kondu. TCMB, kullanıcı fonlarının güvende olduğunu açıkladı.

Altın iki haftanın zirvesinde: Gram ne kadar oldu?

Altın iki haftanın zirvesinde: Gram ne kadar oldu?

Bakan duyurdu: Hesaplarınızı kontrol edin!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küçükbaş hayvancılık desteğiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Yumaklı, şu ifadelere yer verdi: 3 milyar 888 milyon 395 bin TL küçükbaş hayvancılık destek ödemesini bugün itibarıyla …

Sigorta sektörünün prim üretimi yüzde 52 arttı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün prim üretiminin yüzde 52, aktif büyüklüğünün ise yüzde 47 arttığını belirtti.